Balkong, balkongskydd och markiser

Det är inte tillåtet att grilla med kol på balkongerna.

Samtliga balkongskydd och markiser ska ha mörkgrå färg. För ett likartat utseende ska alla balkongskydd och markiser beställas från firman Sunoff. Färgen ska vara 107.

Balkongskyddet ska fästas med öljetter och buntband. Höjden ska vara ca 80 cm och det ska i bredden sträcka sig mellan gallrets två avslutningar.

Nya markiser ska ha liknande utformning som de befintliga.

Om rökning på balkongen.

Toalett och avlopp

Det är strängt förbjudet att spola ner annat än toalettpapper i toaletterna. Absolut inga bindor, tamponger, tandtråd etc. På detta sätt slipper vi stopp i systemet.

Varje ägare ansvarar för rören fram till den gemensamma avloppsstammen, dvs att stopp i rör innan stammen är varje ägares ansvar.

Fastigheten bytte avloppsstammarna 2003. Inga avlopp tål propplösare och kaustisk soda för att lösa upp stopp och det är strängt förbjudet att använda dessa kemikalier i våra avlopp. Propplösare etc förkortar livslängden på stammarna och höjer föreningens kostnader och avgifter.

För den som har problem med stopp i duschen finns golvbrunnsfilter att köpa t ex hos Clas Olsson, dessa fungerar väldigt bra.

Om du får stopp i avloppet som behöver åtgärdas professionellt rekommenderas att använda dig av en av de rörmokare föreningen brukar använda.

Element/radiatorer och värme i lägenheten

Varje ägare ansvarar för målning av elementen och tillhörande ledningar. Föreningen ansvarar för att elementen fungerar, inklusive ventiler, termostat och ledningar in och ut från elementen.

Temperaturen i lägenheterna styrs automatiskt i värmepannan, baserad på mätning av temperaturen utomhus. Ibland kan det ta någon dag för pannan att hänga med och justera temperaturen om utomhustemperaturen snabbt höjs eller sänks. Det är också generellt svårt för denna automatik att justera temperaturen när det är runt noll till några plusgrader, så vi ber alla ha överseende när det är en mellantemperatur under hösten.

FHM rekommenderar mellan 20 och 24 grader i en lägenhet och det får inte långvarigt vara under 18 grader. Golvtemperaturen ska vara minimum 16 grader. Mätningar ska göras mitt i rummet och rumstemperaturen ska mätas en meter upp från golvet. Här finns en artikel från Fastighetsägarna som förklarar mer.

Ventilation

Alla lägenheter har ventilation genom självdrag. Enkelt sagt kommer tilluften in genom springor i fönstren medan frånluften går ut genom ventilationsgaller i väggarna. I 2,5:orna finns det också galler för både till- och frånluft i köken. Samtliga badrum har två galler för självdrag  i badrummet. Det nedre gallret är för tilluft och det i takhöjd är för frånluft.

Det är varje ägares ansvar att inte sätta igen eller tapetsera över till- och frånluftagallren i väggar. Tilluftsspringorna i fönstren ansvarar principiellt föreningen för, eftersom den ansvarar för fönstren, men som resultat av OVK under 2020 åtgärdades alla tilluftkanaler till tillfredsställande skick. Om någon lägenhet efter detta har gjort åverkan på tilluftventilen i fönstren är detta lägenhetsägarens ansvar.

OVK genomfördes senast 2020.


Ordningsregler avseende I trapphus, ”källare” och vind
Ordningsregler avseende Övrigt – Bredband, nycklar, rökning etc.